Gastles varen op de Blauwe Bever

Enthousiaste leerlingen van de Cuneraschool bij de gastles van IVN gids Gerda Broere. Dit als voorbereiding op de vaartocht met de Blauwe Bever. "IVN-ers zijn een beetje gek", aldus Gerda. "Namelijk gek op de natuur". De samenwerking tussen de Stichting Rijnvaarten, die de vaartochten verzorgt, en de IVN gidsen is dan ook een win-win situatie. Langs de Rijn zijn hele gebieden waar de natuur weer terugkeert. Dat is natuurlijk geweldig!


Maar waarom heet die Blauwe Bever nu eigenlijk safarischip?

Dat wordt duidelijk als je naar het schip kijkt. Op het bovendek zit je onder een zeil, alsof je in een tent zit. Vanaf de Blauwe Bever kijk je over alle dijken heen en alles om je heen is open. Bijzonder aan de Blauwe Bever zijn de 4 stutpalen. Het schip heeft geen anker nodig en kan aanleggen waar het wil.

Om goed te begrijpen wat de leerlingen te zien krijgen op hun riviervaart, legt Gerda de historie van de rivier de Rijn uit. De rivier is kleiner en rechter gemaakt, en er liggen kribben in. In 1995 waren er grote overstromingen, maar voor de omliggende natuur zoals de Blauwe Kamer en de Palmerswaard is dat niet erg. 


De Palmerswaard

De Palmerswaard is recent veranderd en vormt nu een ecologische schakel tussen de Blauwe Kamer en de uiterwaarden bij Elst en Amerongen. Wist je dat je het gebied toegankelijk is gemaakt en dat er goed te bewandelen wandelpaden zijn aangelegd? Er is een geul gegraven, waardoor het water van de Nederrijn makkelijker het gebied binnen kan stromen. Fijn voor de vogels en de bevers in het gebied. Er is langs de oevers van de Rijn nog veel meer te zien aan flora en fauna. Zoals op en rondom Plantage Willem III in Elst. Je ziet daar oude steenfabrieken en tabaksschuren en natuurlijk de faunapassage. Via korte filmpjes laat Gerda zien welke dieren, planten en bloemen je daar kunt tegenkomen. In de Elster Uiterwaarden mogen de leerlingen van boord.

Gerda geeft nog een paar goede tips: trek oude kleding en schoenen aan die tegen een stootje kunnen. Als je een lege eierdoos meeneemt, kun je van de klei stenen bakken net zoals in de steenfabrieken. Maar er gelden ook regels: eet niet in het natuurgebied, laat de dieren met rust en ga niet hollen.

Tot slot wenst iedereen straks een prettige vaart en mooi weer. De leerlingen mogen hun vragen stellen en een half uur later dan gepland sluit Gerda haar gastles af. Dion vond het een mooi en grappig verhaal. Vooral over de safari tent op de boot en dat hij veel geleerd had over het natuurgebied en de tabaksplantages. En nu gauw gaan varen!