Monumenten in Rhenen

In Rhenen staan nog veel historische gebouwen en zijn sporen uit het verleden zichtbaar, als je maar goed kijkt. De werkgroep Historische Vereniging Rhenen heeft speciaal hiervoor een fotopuzzeltocht gemaakt, die je hieronder kunt downloaden.


Speurtocht ERFGOED Vragen Fotospeurtocht
Word – 2,7 MB
Lesbrief ERFGOED Monumenten In Rhenen
Word – 562,0 KB
Speurtocht ERFGOED Antwoorden Fotospeurtocht
Word – 130,3 KB

groep 7 en 8  |  kosteloos


Ontdek de schatten van Rhenen

Neanderthalers. Frankische vorsten. De heilige Cunera. Soldaten – Spaanse, Franse, Engelse en Duitse. Maar ook een Winterkoning in ballingschap, veermannen en kunstenaars, zelfs Rembrandt. Ze zijn de hoofdrolspelers in de verhalen in het nieuwe Stadsmuseum Rhenen. Verhalen over de geschiedenis van Rhenen, en de dorpen eromheen: Elst en Achterberg. In het Oude Raadhuis – het mooiste monument van de stad – ontdek je Rhenen als stad van schatten, strijd en schoonheid. 

Op pad door het museum vind je archeologische topstukken. Verheug je op een mooie collectie schilderijen en prenten, die u de stad en omgeving van toen en nu laten zien. Filmpjes en foto’s, en een virtuele route door Rhenen maken de presentatie extra afwisselend.

Naast de vaste presentatie biedt het museum een programma van tentoonstellingen en activiteiten.


groep 6 t/m 8  |  kosten in overleg


Archeologische vondsten

Sporen uit de prehistorie, de Romeinse en de Merovingische tijd, en de Middeleeuwen zijn in Rhenen terug te vinden. Een belangrijke cultuurhistorische plek is het grafveld, dat stamt uit ergens tussen de 5e en 8ste eeuw. De eerste graven van dit grafveld werden ontdekt in 1951 bij de verbreding van de snelweg van Utrecht naar Arnhem. Er zijn meer dan elfhonderd graven gevonden, daarmee is Rhenen het grootste grafveld van Nederland uit deze periode.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen e.o. (de HVOR)


Lesbrief ERFGOED Archeologie In Rhenen
Word – 208,6 KB
Presentatie ERFGOED Archeologie In Rhenen
PDF – 2,4 MB
Artikel Met Lepel En Vork De Grond Omspitten
Word – 19,4 KB

groep 5 en 6   kosteloos


Cultuurhistorische route

Een mooie erfgoedroute, die begint op landgoed Plantage Willem III. Dit is een bijzonder natuurgebied met droge graslanden en rijke flora en fauna. De wandeling gaat verder langs grafheuvels die zo’n vijfduizend jaar oud zijn, boswallen en sneeuwsmeltwaterdallen. Dan op naar landgoed Prattenburg en laat je leiden over prachtige 17e-eeuwse bomenlanen. Het eindpunt is voormalig zandgroeve Kwintelooijen.

Neem voor meer info contact op met VVV- Rhenen en vraag naar de cultuur-historische route ‘Plantage Willem III en Kwintelooijen’:


groep 7, 8 en VO  |  kosten in overleg


Virtueel Rhenen

Wist jij dat in Rhenen heeft een echt paleis heeft gestaan, waarin een echte koning en koningin woonden? En zou jij daar weleens een kijkje in willen nemen? En ben je benieuwd wie er nog meer in Rhenen woonden, zo'n 300 jaar geleden?

Maak een virtuele wandeling door de straten van Rhenen, zoals het vroeger was.


Lesbrief ERFGOED Virtueel Rhenen
Word – 188,8 KB

groep 5 t/m 8  |  kosteloos


Maak jouw eigen website met JouwWeb