Scholenproject Herdenken 2020

Het scholenproject van 2020 stond in het teken van Vrijheid geef je door! Dat jaar lag de nadruk op de Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog in Rhenen woonden. Voor de bovenbouwleerlingen van de Rhenense basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs stond een gastles gepland, waarin het indrukwekkende verhaal zou worden verteld van twee jonge Joodse mensen die rond 1940 een relatie met elkaar kregen. Daarnaast stond een excursie gepland aan het ereveld en de loopgraven op de Grebbeberg. Helaas moest het project geannuleerd worden als gevolg van de Covid-19 maatregelen.


Programmaboekje Vrijheid Vier Je Samen
PDF – 1,3 MB
Presentatie Wedstrijd Scholenproject 2020
PDF – 808,2 KB
Lesbrief HISTORIE Scholenproject 2020 Wordt Gemist
PDF – 8,3 MB
Infobief HISTORIE Scholenproject Herdenken 2020
Word – 52,3 KB

groep (6/)7, 8 en VO  |  kosteloos


Sporen van de Tweede Wereldoorlog

De "Slag om de Grebbeberg" die in mei 1940 plaatsvond en drie dagen duurde, is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige gevechten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg door de Grebbelinie te breken. Deze werd tegengehouden door eenheden van het IIe Legerkorps, terwijl het Nederlandse leger reserves liet aanrukken. Op 13 mei mislukte een belangrijke Nederlandse tegenaanval ten noorden van de berg. Er werd besloten de hele Grebbelinie te ontruimen.

De afgelopen jaren zijn verschillende scholenprojecten vanuit dit thema ontworpen. Tijdens het schooljaar 2016-2017 stond de Wederopbouw centraal. Schooljaar 2017-2018 stond in het teken van de Slag om de Grebbeberg en schooljaar 2019-2020 wordt 75 jaar vrijheid herdacht. 

Hieronder de winnende inzending CBS De Springplank van het scholenproject 2016-2017: 


Lesbrief HISTORIE Oorlogsverleden
Word – 155,2 KB

De legende van Cunera

Vroeger woonden er rijke en belangrijke mensen in Rhenen. En één van die inwoners was een koning, die verbonden was aan zijn jaloerse vrouw en een moord aan het hof... Dit verhaal is eeuwenlang is doorverteld en steeds mooier geworden, zoals dat vaak met doorvertelde verhalen gaat. Uiteindelijk is het zelfs zó mooi geworden dat iedereen geloofde dat in Rhenen wonderen gebeurden. Mensen kwamen van heinde en verre naar Rhenen schonken geld uit dankbaarheid. Zoveel geld dat ze ter ere van Vrouwe Cunera die mooie kerk en toren hebben gebouwd.

Bekijk het filmpje hieronder maar eens:

Stichting Cuneragilde Rhenen blijft de cultuurhistorie van Rhenen onder brede aandacht brengen. Zij verzorgen o.a. rondleidingen in de Cunerakerk, beklimmingen van de Cuneratoren en stadswandelingen in onze mooie stad. Klik voor meer informatie op de button hieronder:


Lesbrief HISTORIE De Legende Van Vrouwe Cunera
Word – 64,1 KB

groep 4 t/m 8  |  kosten in overleg