Rhenen in beeld
Rhenen was vroeger al belangrijk voor beroemde kunstenaars, zoals Rembrandt van Rijn, Jan van Goyen en Jan de Beijer. Vele kunstenaars zijn ook echt in Rhenen geweest en op internet zijn verschillende voorbeelden te zien van wat zij hier hebben gemaakt.
Ook nu nog is Rhenen de woonplek van veel kunstenaars. Zij maken prachtige kunstwerken. Bekijk hun websites maar eens om kennis te maken met hun werk. Een aantal kunstenaars vindt het leuk om leerlingen te ontvangen in hun atelier of een gastles te geven op school.
Neem voor de mogelijkheden contact op met Fiete de Vries Feyens via:
groep 1 t/m 8 | kosten in overleg
Rhenen door de ogen van een schrijver
Begin 20e eeuw publiceerde de Nederlandse schrijver Nescio (pseudoniem voor J.H.F. Grönloh, 1882-1961) de novelle Titaantjes. Hij vertelt dat hij tijdens een bezoek aan Rhenen op het viaduct staat en geniet van het uitzicht over de spoorvallei:
"In Rhenen stond ik in de schemering op de brug over den spoorweg en keek naar ‘t Noorden. In de diepte lag de spoorlijn tot den gezichtseinder, aan beide zijden er van rees de berg steil op, begroeid met lichtgroen gras en donkergroene brem vol gele bloemen. Ik keek er naar hoe de bergwanden geleidelijk lager werden, tot ze heel ver, overgingen in de vlakte."
Wie was Nescio? En wat deed hij in Rhenen?
"Gezicht op Rhenen, aan de rivier, den berg, den Cuneratoren, de bloeiende appelbomen, de rode daken van ‘t stadje, de kastanjes met hun witte en rode bloemen en de bruine beuken tussen de huizen in de hoogte, en ‘t molentje ergens op den berg."
Als je zijn stukjes tekst leest of hoort, krijg je dan echt een “schilderij” voor ogen? Maak zelf een tekst waarin Rhenen beschreven wordt. Schilder Rhenen met woorden en gebruik maximaal 1000 woorden.
Meer info is te verkrijgen bij Pieter de Vries, voorzitter Stichting Beeld Nescio:
groep 7 en 8 | kosteloos
Rhenen door de lens
"Door de lens van een camera ziet mijn buurt er nóg mooier uit!"
Dát willen we de leerlingen laten ontdekken tijdens deze beeldende ervaring. Na een theoretische inleiding in de groep, neemt fotograaf Erik Helmers de leerlingen mee op pad.
Gewapend met de eigen mobiele telefoon of digitale camera leren de kinderen de mooiste plaatjes schieten van alledaagse beelden uit hun eigen omgeving. En eenmaal terug in de klas worden de foto's natuurlijk gezamenlijk bekeken én beoordeeld!
groep 6, 7 en 8 | kosteloos
Theater in de klas
Wat heb je nodig om toneel te kunnen spelen? Kostuums, decor en grime zijn heel belangrijk, maar de meest belangrijke zijn je eigen lijf en je eigen stem. Jij dus! Wat ook belangrijk is tijdens toneelspelen is samenwerken. Je moet op elkaar vertrouwen om samen iets moois te maken. Aan de hand van leuke oefeningen, rollenspelen en speciale opdrachten ontstaat al snel een echt toneelstukje. Plezier maken gebeurt de hele les door.
Meer info is via e-mail te verkrijgen bij de contactpersoon Olaf Voorst van Toneelclub de Hucht