Ervaar Rhenen vanaf de Rijn en maak een vaartocht op de Blauwe Bever

De Blauwe Bever is een stoer schip waarop je vanaf het open, overdekte bovendek rechtstreeks van de rivier en het omringende landschap en de natuur kunt genieten. De Blauwe Bever is een uniek schip omdat het op plaatsen kan aanleggen waar andere schepen niet kunnen komen, zoals bij de oever van een natuurgebied. Dat maakt de vaarten echt bijzonder.

Deze unieke beleving van natuur en cultuur is ook belangrijk voor de leerlingen van de Rhenense basisscholen. Daarom biedt het Cultuurplatform Rhenen een speciaal programma aan, dat uit 2 delen bestaat.

Eerst krijgen de leerlingen een gastles op school waarin verteld wordt over de historie van het Safarischip en over de cultuur, het landschap en de monumenten langs de Rijn, waar veel te zien en te ontdekken is, zoals zeldzame planten en dieren, maar ook dorpen en stadjes. De expertise van de gidsen van De Blauwe Bever wordt hierbij ingezet. Daarna stappen de leerlingen vanaf opstapplaats Rhenen daadwerkelijk aan boord van De Blauwe Bever voor een vaartocht van 90 minuten. Onderweg legt de boot nog een keer aan en volgt een excursie aan wal. 

Goed om te weten: maximaal 55 deelnemers per vaart en tochten zijn mogelijk vanaf 1 april.


Lesbrief NATUUR Varen Op De Blauwe Bever
Word – 389,6 KB

groep 5, 6 en 7  kosten in overleg


De panda´s zijn in Rhenen

In 2017 zijn Wu Wen en Xing Ya uit China in Ouwehands Dierenpark in Rhenen komen wonen. En zelfs het Jeugdjournaal heeft hier aandacht aan geschonken:

Aan de komst van de panda's zijn verschillende lesideeën te koppelen, zoals de pandaberen in een ruime context, hun leefgebied en voedsel, en China en de Chinese cultuur. En waarom is de pandabeer eigenlijk het symbool van het Wereld Natuur Fonds? 

Educatief materiaal over de achtergrond en het verblijf van de Rhenense panda’s is exclusief aan alle basisscholen in de gemeente Rhenen beschikbaar gesteld. Mocht je op zoek zijn naar meer info of wil je met je groep een bezoekje brengen aan de panda's? Neem dan contact op met Ouwehand via onderstaande button.


groep 5, 6, 7 en 8  |  kosten in overleg


Beleef Prattenbrug

Op landgoed Prattenburg  is alle leerlingen veel te beleven! De koppeling natuur en cultureel erfgoed is bijzonder en uniek. Jouw groep wordt ontvangen door de eigenaresse van het landgoed, mevrouw  Van Asch van Wijck, en zij verzorgt de rondleiding met kennis en enthousiasme.

Vooraf kan aan de hand van educatief materiaal alvast kennis gemaakt worden met begrippen als landgoed, koetshuis en ijskelder. Ook wordt aandacht besteed aan alle flora en fauna die op het landgoed aanwezig zijn. Onderweg is van alles te zien, te beleven en zijn er proefjes te doen.

Aan deze belevenis zijn geen kosten verbonden. Wel kan iedere school Vriend van Stichting Landgoed Prattenburg worden voor maar € 25 per jaar. Meer info is rechtstreeks te verkrijgen bij mevrouw Van Asch van Wijck:


groep 6, 7 en 8  |  kosteloos


Beleef de natuur eens buiten!

De natuur in de gemeente Rhenen wordt beheerd door Utrechts Landschap (m.u.v. de Stadsbossen). Zij bieden verschillende kortere wandelroutes aan, waarbij de natuur eens niet uit een boekje in het klaslokaal, maar in het echt te beleven is! 

Op de site van Utrecht Landschap vind je aanvullende informatie over de verschillende gebieden.


Wandelroutes

Blauwe Kamer

De natuur is in de Blauwe Kamer voortdurend in beweging. Deze wandeling voert je over het terrein van de voormalige steenfabriek, met restanten van de bakovens. Vanuit de vogelkijkhut hebben de leerlingen prachtig uitzicht over het vogelrustgebied. Tip: neem een verrekijker mee! Afstand: 3 km

 

Grebbeberg

De Grebbeberg vormt het abrupte einde van de Utrechtse Heuvelrug. Met een hoogteverschil van ruim 50 meter biedt de berg een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. Afstand: 4 km

 

Laarsenberg

De Laarsenberg is voor velen een onbekend gebied. Toch is het zeer de moeite waard: afwisselend loof- en naaldbos, een aantal eikenhakhoutbosjes, mooie graanakkers en graften op de voormalige enggronden van Rhenen. Afstand: 4,5 km

 

Palmerswaard

In de Palmerswaard vind je prachtige riviernatuur. Het gebied is in 2016 opnieuw ingericht om de natuurwaarden te versterken en ervoor te zorgen dat het gebied voldoet aan de eisen van waterveiligheid. De uiterwaard ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. De overgang tussen hoog en laag wordt gevormd door een steilrand van 10 meter. Langs de steilrand zijn in 2016 een aantal poelen gegraven. In datzelfde jaar is een nevengeul gegraven, die diverse vissen de mogelijkheid geeft om te paaien en op te groeien. En let goed op, want de bever woont hier ook. Als je heel stil bent, zie je 'm misschien wel. Afstand: 2 km


Wandelroute NATUUR Rivieroeverreservaat Blauwe Kamer
PDF – 375,8 KB
Wandelroute NATUUR Grebbeberg
PDF – 72,8 KB
Wandelroute NATUUR Laarsenberg
PDF – 72,8 KB
Wandelroute NATUUR Palmerswaard
PDF – 64,1 KB

groep 3 t/m 8 en VO  |  kosteloos


Maak jouw eigen website met JouwWeb